שיפוץ לנקו L-75? כך עושים זאת!

אוברהול מקיף לקלאסיקת וינטאז' מבוקשת

Lenco 'Leak' L-75
לנקו L-75 השוויצרי הקלאסי מתוצרת איטלקית, של 'Leak' הבריטית

הפטיפון של הסבא

הגיעה אלינו צעירה עם הפטיפון של הסבא שלה, משורר מוכר בישראל. רצתה לשפץ, לשמר, שיהיה למורשת ולמזכרת. הפטיפון מדגם Lenco L-75, בתצורה האיטלקית, שנמכרה לחברת Leak הבריטית - בבסיס עץ יחודי של החברה. אחד הפטיפונים מונעי הגלגל המוצלחים והמבוקשים בעולם הוינטאז'.

סיפרה לנו שהפטיפון כבר היה אצל 'מישהו'. אנחנו מכירים היטב את ה-'מישהו' הזה. מכירים מקרוב. שם לדבריה התקינו על ה-L-75 את הראש הכי זול מסדרת OM של אורטופון וחייבו את הצעירה ההמומה ב-1000 ש"ח. מנוולים!

אין גבול לחוצפה ולניצול. כדי לצמצם את האפשרות שזה יקרה שוב למישהו, נראה כאן מה באמת כולל שיפוץ של פטיפון קלאסי. נתיחס ל-L-75, אבל באופן כללי רוב מה שמוזכר כאן תקף לגבי רבים מדגמי הפטיפונים הקלאסיים מונעי הרצועה והגלגל, בעלי הפלטות הכבדות של פעם.

איבחון תקלות ובעיות

מעבר לראש OM5 שלא מתאים לזרוע ה'כבדה' (מסה אפקטיבית גבוהה) של הלנקו, איבחנו בעיות רבות נוספות. ראשית הציר הראשי יבש לחלוטין וניכר שלא שימנו אותו במידה ראויה עשורים רבים.

הציר עטוף בגלילי ברונזה נקבובית, מותג של חברת 'קרייזלר' בשם Oilite שהיא בבסיסה 'ציר המשמן את עצמו'. הברונזה אוגרת שמן במידה של כ-25% ממשקלה, ומשמנת את הציר שהיא עוטפת.

באופן תאורטי, בפטיפון שאינו מסובב את הפלטה במהירויות גבוהות היוצרות חיכוך רב וטמפרטורות גבוהות - שימון בבית החרושת אמור להספיק לעשורים רבים. בפועל, טמפרטורות קיץ ישראלי לא עושות לציר טוב ונדרש שימון תכוף יותר. פעם בשלוש או ארבע שנים נחשב לקצב ראוי.

הציר הזה של הלנקו היה יבש לחלוטין. לא רק הציר, גם טבעת הלבד המקיפה אותו ומהווה מאגר של שמן רזרווי לסיכוך היתה יבשה. ניכר שהזניחו את הציר בטיפול הקודם.

שימון ציר ראשי
שימון ציר ראשי. כמה מסובך זה כבר יכול להיות...

שנית, המנוע לא הסתובב חלק. קשה להעביר את התחושה הזו בכתב, אבל כשמסובבים את הרוטור הארוך של המנוע בין האצבעות - אפשר לצפות לסיבוב רציף וחלק שאורך מספר שניות. זה לא קרה.

אין ברירה, נאלץ לפתוח את המנוע, לבדוק מה מצב הגריז הישן בין תושבות המסבים, לנקות ולבדוק מה קורה עם משטח החיכוך (thrust pad) עליו נשען הרוטור בתושבת האחורית..

משטח חיכוך
משטח החיכוך (thrust-pad) האחורי של רוטור המנוע, העשוי פולימר חלק וקשיח בשם המסחרי 'ניילוטרון'. ניתן לראות שהרוטור חפר בניילוטרון גומחה קטנה.

בעיה נוספת שאיתרנו היא גלגל ההינע (איידלר) המרעיש. הגלגל מלוכלך , הגומי נראה יבש ויתכן שהוא סדוק - מה שמייצר דפיקות מחזוריות במפגש עם הפלטה, בכל סיבוב של הגלגל.

גלגל הינע תקול
לא צריך להיות מומחה כדי לראות ששגלגל ההינע הזה במצב עגום. לאחר ניקיונו נגלה שהוא סדוק. נחליף אותו.

הזרוע ביחידה המונחת לפנינו במצב קוסמטי מחריד עם ציפוי כרום קשקשי ומתקלף. גם מצבה הפיזי לא מבריק. חלקה האחורי של הזרוע קרס ואינו נושא את המשקולת המאזנת. מתלה האנטי-סקייט המקורי נעלם כנראה לפני עשורים. נצטרך להשיג או לייצר אחד חדש.

זרוע המצב רעוע
את ציפוי הכרום לא נוכל לתקן בעלות סבירה - אבל נוכל להסוות אותו ולשפר את מראה הזרוע. את השאר נתקן ואף נשלים מתלה אנטי-סקייט חסר.

שתי בעיות אחרונות שאיבחנו קשורות בכבילה. כבל הכח המקורי כולל תקע פלסטיק ישראלי (שני חצאים מפלסטיק מהודקים בבורג, כאשר החיווט מחובר לשלושת הפינים בפנים באמצעות ברגים).

אנחנו לא אוהבים את התקעים האלה. בסוף תמיד החוטים בפנים משתחררים, והפלסטיק זול וחלול וכל מכה שהתקע מקבל מחלישה עוד יותר את החיבורים.

אנחנו מעדיפים כבל תקני עם ראש יצוק. הכי טוב - כבל 'קומקום' תקני - ועוד יותר טוב שקע IEC שמאפשר למשתמש לחבר איזה כבל כח שיבחר.

אותו הסיפור בנוגע לכבילת האודיו. הכבלים המקוריים של הL-75 דרעק. הם לא מסוככים כמו שצריך ונוטים להציג הפרעות RF לפלט האודיו. הטרמינלים שלהם לא מתיישנים יפה, החיבורים מתרופפים ומייצרים המהום טורדני.

את כל בעיות הכבילה, כולל העובדה שהיא ארוכה באופן בלתי-סביר ונשרכת מאחורי הפטיפון בבחינת 'תאונה המחכה לקרות', אנו נפתור באמצעות התקנת שקעי RCA ושקע IEC שיאפשרו ללקוחה שלנו לחבר לפטיפון איזו כבילה שתבחר.

החלפת כבילה
שני ציפורים במכה! התקנת חיבורי RCA ושקע IEC באחורי הדק מאפשרת חיבור של כל כבילה - בעלת כל איכות וכל אורך.

ולבסוף... הראש! אנחנו הולכים להיפטר מהראש חסר הכריזמה והאיכות שהתקין מי שהתקין בקצה הזרוע, שלא לציין את המחט הקורסת שלו - ולהרכיב שם משהו שלא ירושש את הלקוחה אבל גם יפיק פלט אודיו סביר ויתאים יותר לזרוע המאסיבית של הלנקו L-75.

החלפת ראש
את הראש שקיבלנו החלפנו ב-AT-91. בחירה כלכלית והולמת יותר את הזרוע המאסיבית של הלנקו.

שיפוץ

  • טיפול ציר ראשי

    הציר של ה-L-75 הוא אחד הראויים לשבח בקטגוריה זו של פטיפונים כבדי פלטה. הוא בנוי בפשטות, מבוסס על מיסבי ברונזה נקבובית (Oilite) המשמנים את עצמם, ועל משטח חיכוך (thrust pad) מניילוטרון (סוג של פולימר - חלק כמו 'טפלון' אך קשיח הרבה יותר) המגובה בפלטת תמיכה (thrust plate) יציבה במקומה להחזקת הציר ומשקלה של הפלטה.

    עיקר השיפוץ של הציר עוסק בניקיון שמנים ומשקעים ישנים. עם זאת, התופעה המוכרת בצירים אלה היא 'חפירה' של גומחה/שקערורית בניילטרון. הטיפול הרגיל הוא החלפה של משטח החיכוך או הפיכתו לצידו החלק והבלתי-פגום.

    בצידו התחתון של הציר המרכזי החרוט מפלדת אל-חלד מצוי בית כדורית המסב ובתוכו מצוייה כדורית מתכת 5 מ"מ. תקידה של זו, בניגוד לסברה הרווחת, אינו להסתובב אלא להוות משטח חיכוך בעל שטח קטן - שבא במגע עם הניילוטרון של משטח החיכוך.

    אנו נבצע שטיפת בית הציר, היפוך של משטח החיכוך התחתון, החלפת כדורית מסב המתכתית בכדורית קרמית בעלת מקדם חיכוך נמוך יותר, ובעיקר ניקיון ושימון.

    שטיפת ציר
    שטיפה וניקוי של משקעים ושמנים מבית הציר
    פירוק הציר
    הציר יפורק למרכיביו - משטח החיכוך (thrust pad) ופלטת הדחף (thrust plate) שלו.
    מרכיבי הציר
    מרכיבי הציר - טבעת הנעילה, משטח החיכוך העשוי ניילוטרון ובמרכזו גומחה ש'חפר' הציר הראשי , ופלטת הדחף. את משטח החיכוך נסובב לצידו השני, החלק.
    מרכיבי הציר
    מבט נוסף על משטח החיכוך העשוי פולימר קשיח וחלקלק הקרוי 'ניילוטרון' ועל הגומחה שנוצרה בו כתוצאה מסיבוב הציר הראשי.
    ציר מרכזי
    בצידו התחתון של הציר המרכזי העשוי פלדת אל-חלד מצוי בית כדורית המסב. אנו ננקה את בית הכדורית ונתקין כדורית מסב 5 מ"מ חדשה.
    ניקוי בית מסב
    ניקוי בית כדורית המסב באמצעות מקלון ואלכוהול. הכדורית אינה מסתובבת. היא מצוייה שם רק עקב נקודת המגע שלה עם משטח החיכוך. חשוב שתשב יציב וישר בבית המסב.
    כדורית מסב חדשה
    במקום כדורית המתכת המקורית אני מתקינים כדורית קרמית (Si3N4) 5 מ"מ. לזו יש מקדם חיכוך טוב יותר מהמקורית והיא משפרת את ביצועי הציר.
    שימון ציר
    לבסוף אנו דואגים שהציר יהיה משומן בשמן מכונות הולם - בערך שליש מגובה בית הציר יכוסה בשמן שיספג במיסבי הברונזה הנקבובית שבתוכו.
    ציר משופץ
    בסופו של הליך אנו דואגים שגם טבעת הלבד העליונה, המקיפה את הציר המרכזי בחלקו העליון החיצוני והמהווה מאגר שמן רזרווי, תהיה רוויה בשמן מכונות. כך נראה הציר המשופץ.
    וכך נראים ביצועי הציר המשופץ בפעולה...
  • אוברהול מנוע

    המנוע של הלנקו L-75 הוא מנוע אינדוקציה בעל הספק נמוך. הוא אמין מאוד, שקט והייחוד שלו הוא רוטור בעל ציר שיפועי עם קוטר משתנה. הקוטר המשתנה מאפשר למערכת ההינע הייחודית הזו להניע את גלגל ההינע (איידלר) במהירויות שונות.

    המהירות נקבעת על פי נקודת המגע של האיידלר עם ציר הרוטור ועל-ידי הזזת האיידלר על-גבי הציר המשתמש יכול לבחור כל מהירות אפשרית בין 16 ל-78 סל"ד.

    מנוע לנקו
    מנוע לנקו בעל רוטור עם ציר משופע שלו קוטר משתנה.

    הרוטור יושב בין שני חצאי גוף המנוע ומקובע בשתי קצותיו באמצעות תושבות כדוריות המיישרות עצמאית את הציר ביחס למנוע. התושבות עצמן מקובעות בבתי התושבת וכל העסק עטוף בשכבה של גריז לסיכוך, כך שהתושבות חופשיות לנוע מעצמן.

    הבעיה המוכרת של המנוע הזה. היא שהגריז המקורי הופך להיות צמיגי מידי ואף מתאבן ותוקע את המנוע. זו בדיוק הבעיה של המנוע שלפנינו.

    לרוטור של לנקו יש, בקצהו האחורי, משטח חיכוך מניילטרון, בדיוק כמו בציר הראשי. במהלך השנים הרוטור 'חופר' בניילטרון, כך שנוצרת שם גומחה שקערורית. את המשטח הזה נהפוך לצידו החלק, כך שהרוטור לא יתקל ביותר חיכוך ממה שתוכנן לו.

    בסיכומו של הליך אנו הולכים לנקות את הגריז הישן מבתי התושבות, לגרז מחדש ולהפוך את משטח החיכוך.

    פירוק בית תושבת מנוע קדמית
    פירוק בית תושבת מנוע קדמית. חלק הברונזה העגול מימין הוא התושבת המתכווננת מעצמה.
    גירוז בית תושבת
    לאחר פירוק המכלול מבית התושבת הקדמית, שטיפתו באלכוהול וניקוי כללי - מגיע גירוז מחדש עם גריז טרי.
    בית התושבת האחורית
    כדי להדיע לתושבת האחורית יש לפרק את הרוטור ממקומו. הגישה לבית התושבת היא באחורי המנוע.
    מכסה בית התושבת
    בית התושבת מצוי מתחת לחיבורי ההזנה. משטח מתכת מהווה פלטת תמיכה לרוטור ומשטח חיכוך מניילוטרון מפריד בין השניים.
    משטח חיכוך אחורי
    במשטח החיכוך האחרוי קיימת כמעט תמיד שקערורית ש'נחפרה' על-ידי הרוטור. נהפוך את המשטח לצידו החלק והשלם.
    תושבת רוטור אחורית
    לאחר גילוי בית תושבת הרוטור האחורית אפשר לשלוף מתוכה את הקפיץ והמכלול המחזיק את התושבת במקומה לשטיפה וגירוז.
    גירוז בית תושבת
    כאשר בית התושבת האחורית נקי - ניתן לגרז אותו מחדש בעזרת גריז טרי.
    סגירת בית תושבת
    כאשר בית תושבת הרוטור האחורית נקי ומגורז, ניתן להרכיב את המכלול מחדש ולסגור את התושבת במקומה.
    שימון תושבת קדמית
    עכשיו ניתן להדק את הרוטור למקומו בעזרת הבורג שבבית התושבת הקדמית ולשמן את הציר מעל מחזיר השמן בכמה טיפות בודדות של שמן.
    מנוע משופץ
    את המנוע המשופץ ניתן עתה להשיב למקומו.
    מנוע מורכב
    המנוע המשופץ מורכב במקומו.
  • טיפול בגלגל הינע

    בפטיפונים של לנקו היו מספר דגמים של גלגלי הינע. חלקם מפלסטיק, חלקם ממתכת (אלומיניום). המשותף לכולם הוא שהשפה הבאה במגע עם רוטור המנוע מצד אחד, ועם הפלטה של הפטיפון מצד שני, לעולם עשויה מגומי.

    לגומי של גלגל ההינע יש נטיה להתקשח עם השנים ולאחר-מכן להתפורר. לעיתים הגומי מתקשח כך שנראה כאילו מדובר בטבעת פלסטיק. אם הגומי סדוק, מה שקורה לא אחת, הוא ייצר דפיקות מחזוריות בפלטה בכל סיבוב.

    אין לזה פתרון הולם בתיקון אלא בהחלפת טבעת הגומי היכן שמדובר בטבעת. את גלגל ההינע הישן של ה-L-75 לא נוכל להציל. נחליף אותו בגלגל הינע במצב טוב מיחידה תורמת.

    גלגל הינע לנקו L-75
    לאחר ניקוי גלגל ההינע החלופי הוא נראה טרי והגומי נותן תחושה של ברק ורכות - כמצופה.
    שימון גלגל הינע
    לפני התקנת גלגל ההינע למקומו נדאג לשמן את צירו בשמן מכונות.
    גלגל הינע מותקן
    גלגל ההינע החלופי והמטופל מותקן במקומו.
  • שיפוץ זרוע

    הזרוע שקיבלנו במצב קוסמטי ירוד. ציפוי הכרום התקלף ונראה קשקשי ומרופט. מבחינה מכנית חלקה האחורי של הזרוע, זה שנושא את המשקולת המאזנת, קרס.

    הזרוע במצב ירוד
    הזרוע במצב קוסמטי ירוד ע חלק אחורי שאינו מצליח לשאת יותר את המשקולת המאזנת.

    את ציפוי הכרום לא נוכל לשחזר ללא שליחת הזרוע לציפוי אלקטרוליטי. זהו הליך יקר וממושך שכולל פירוק מורכב של חלקי הזרוע שאינם מיועדים לפירוק. בגדול - זה יותר עבודה מכל שיפוץ פטיפון בכללו.

    מה שכן אפשרי, הוא לשייף את ציפוי הכרום לגמרי ולחשוף את האלומיניום של הזרוע - ואז להבריק אותו, או לכסות את הכל בציפוי 'שרינק' ולהעניק לזרוע מראה אלגנטי יותר.

    בנוסף, הציר של הזרוע של הלנקו הוא מסוג 'מסב סכין' שמאפשר לזרוע להתנדנד מעלה ומטה על חודו של להב. הלהב עצמו נתמך בתושבות פולימריות בתצורת 'V' והתושבות האלה נוטות להתדרדר ולאבד צורה כמו גומי ישן.

    אנו עומדים לשפר את מראה הזרוע באמצעות בידוד 'שרינק' מתכווץ, להחליף את תושבות ה-'V' ולתקן את אחורי הזרוע הקורסים.

    פירוק זרוע וניקיון
    פירוק זרוע וניקיון המכלול לפני תחילת עבודה.
    שני חלקי הזרוע
    שני חלקי הזרוע מופרדים בתפר המסומן באדום. את קריסת החלק האחורי נתקן בעזרת חוט דנטלי ספוג באפוקסי, שנלפף בחזקה אל תוך החריץ.
    תושבות 'V'ישנות
    תושבות ה-'V' הישנות. אלה תומכות את 'מסב הסכין' היושב בתוכן. נחליף אותן בחדשות.
    תושבות 'V' ישנות מול חדשות
    תושבות 'V' ישנות מול חדשות.
    תושבות 'V' חדשות
    תושבות 'V' חדשות מותקנות בזרוע.
    מעטפת בידוד מתכווץ
    את שכבת הכרום המתקלפת הסלקנו מתחת לבידוד 'שרינק' מתכווץ בקוטר המתאים כדי לשפר את המראה החיצוני הכולל.
    הזרוע המשופצת
    כך נראית הזרוע המשופצת לאחר שאילתרנו מתלה חוט אנטי-סקייט ממהדק נייר.
  • החלפת כבילה / התקנת שקעי פאנל

    הכבילה המקורית של לנקו מעולם לא מצאה חן בעינינו. חיווט האודיו אינו מאיכות גבוהה, הסיכוך לוקה בחסר והטרמינלים זולים ונוטים לייצר בעיות המהום. כבילת הכח (חוט חשמל) דקיקה ולא תקנית.

    הכי גרוע... הכל ארוך מידי. מי צריך שני מטר כבלי RCA ושני מטר חוט חשמל? הכל נשרך מאחור בפקעת ספגטי מכוערת, ורק מחכה שנדרוך על משהו כדי שהפטיפון יפול לנו מהידיים בשינוע ממקום למקום.

    אנחנו בעד לבטל הכל - להתקין שקעים יעודיים בפאנל האחורי (בדק עצמו) ולתת למשתמש לבחור איזו כבילת RCA לחבר לשם ובאיזה כבל כח להשתמש.

    זה כולל קצת עבודות נגרות - אבל זה בדיוק מה שעשינו.

    שקעי RCA
    התחלנו עם שקעי RCA חדשים
    שקע IEC
    התקנו גם שקע IEC חדש בדק (ידוע יותר בכינוי 'שקע קומקום')- ובכך פתרנו את בעיית הכבילה אחת ולתמיד.
  • החלפת ראש וכיוונים גאומטרים

    הראש שהותקן על הזרוע ה'כבדה' של הלנקו מסדרת OM-5 לא מתאים שם. הזרוע מקריסה את המחט הקפיצית והעדינה וזה בדיוק איך שקיבלנו אותו. עם מחט שקרסה.

    לא באמת מדובר במשקל של הזרוע אלא במסה האפקטיבית שלה, שזה מונח להדיוטות שמשמעותו הפיזיקאלית היא המומנט של האנרציה של הזרוע. לא ניכנס לכך כרגע, אבל התאמת ראש לזרוע הוא הליך קריטי לביצועים.

    למגוון הראשים לפטיפונים, ובעיקר למחיריהם - אין סוף. בסופו של יום מדובר תמיד בסוג של פשרה בין איכות, התאמה לזרוע ומחיר. הפתרון שלנו במקרה זה הוא להשתמש בראש של אודיו-טכניקה מסוג AT-91.

    לא מדובר בראש 'אודיופילי' אבל, מצד שני, גם לא מדובר בברירת המחדל הסינית הזולה שנקראת AT-3600, הראש עם המחט הלבנה המצוי על כל צעצועי המזוודה הסינים המחורבנים.

    בניגוד להעתק הסיני - ה-AT-91 מיוצר בסין על-ידי החברה היפנית. הוא זהה לחלוטין לאותו ראש שיוצר בעבר ביפן. ההבדל הוא שמחירי הראש היפני מתחילים ב-400 ש"ח באי-ביי. שלנו... פחות!

    הבדל נוסף הוא שה-AT-91 יכול לספוג את המסה האפקטיבית הגבוהה של הזרוע של הלנקו והמחט שלו יכולה לקבל 2.2 עד 2.5 גרם של כח אנכי - בלי בעיות של קריסה או יצירה של רזוננסים בלתי-רצויים.

    לאחר ההתקנה של הראש החדש בשלה של הלנק נבצע את כל הכיוונים הגאומטרים הנדרשים ונשחרר את הפטיפון ללקוחה.

    ראש מגנטי חדש
    ראש חדש Audio-Technica AT-91 מותקן ומוכן לכיוונים.
    כיוון ראש
    כיוון הראש החדש באמצעות מד זווית

סיכום

כך מבצעים שיפוץ ליחידת לנקו L-75 וזה מה שהיינו מצפים לקבל - אם היינו במקום הלקוחה שלנו. אנחנו לא יודעים מי בדעתו השפוייה היה גובה 1000 ש"ח עבור החלפת ראש זול - ומזניח את כל השאר.

אנחנו גם לא יודעים מדוע היא הסכימה לשלם סכום כזה. כנראה שלא היתה לה ברירה, או שסיפרו לה סיפורים... אנחנו לא נכנסים לזה. בכל מקרה, הצבנו כאן רף - וזה הסטנדרד אצל משפצי פטיפונים מקצועיים בארה"ב, לפחות אלה שיודעים מה הם עושים.

אנחנו מקווים שכל מי שנתקל בבלוג הזה - ידע גם הוא למה לצפות.

ואגב... עבור כל הסיפור הזה גבינו 250 ש"ח. זה נמוך מידי, אבל לא רחוק מהתמחור הריאלי שנגבה בפעם הבאה. בפעם הזו הרגשנו שהלקוחה כבר שילמה יותר מידי. לא לנו ולא באשמתנו אבל עדיין, הרגשנו אחריות קולקטיבית והתביישנו במה שעשו לה. אנו מקווים מאוד שזה לא יקרה שוב.

תגובות

תמונת אוואטר מתגובה לפוסט

אלקטרופיקס TLV - תומר

אם יש לכם מה להוסיף, להעיר, ובין אם אהבתם או שלא סבלתם, נשמח לשמוע. אפשר להשאיר תגובות בעמוד הפייסבוק שלנו, או באמצעות הטופס למטה. תודה!

הגיבו לפוסט

 שולח...
התגובה נשלחה. תודה!

כיצד לכוון את הפטיפון?

פורסם

אלקטרופיקס TLV - תומר

הגאומטריה של הפטיפון: מילון מונחים

פורסם

אלקטרופיקס TLV - תומר

שיפוץ לנקו L-75? כך עושים זאת!

חדש!

אלקטרופיקס TLV - תומר

וידאו

לנקו L-75 משופץ בפעולה

קטגוריות